luni, 18 octombrie 2010

De ce Legionarii ? - 1

In revista Historia, nr. din august 2010, redactorul sef Ovidiu Nahoi, se intreaba, cu o usoara unda de ipocrizie, cum de a reusit Miscarea Legionara sa devina un fenomen de masa, intr-o perioada de aproximativa stabilitate economica, si o Romanie Mare.
Nu am sa intru intr-o polemica cu dl.Nahoi, dar sunt sigur ca stie de exemplu ca:
- evreii au locuit din cele mai vechi timpuri (chiar dacice) pe aceste meleaguri.
- din considerente religioase au fost lasati sa aiba meserii considerate injositoare pentru crestini, cum ar fi "camataria", adica vanzarea timpului.
- in afara de asuprirea la care au fost supusi in toata lumea crestina, a avut si mult de profitat, exploatand la maxim oportunitatile care apareau.
- nici un popor nu a avut de suferit atat de mult si nici un popor nu a fost intotdeauna atat de bogat...
Dar sa revenim pe plaiurile noastre, arzand etapele, din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea și mai ales în prima parte a secolului al XIX-lea, datorită înăspririi situației evreilor din Galiția și Basarabia, a avut loc o puternică imigrare evreiască mai ales în Principatul Moldovei, unde autoritățile erau mai tolerante, dar si in Tara Romaneasca.Evreii erau concentrați în jurul orașelor, unde desfășurau activități de comerț și se ocupau cu meșteșuguri diverse. Numărul lor a crescut, ajungând să constituie un procent foarte mare din populația urbană. Ca urmare, evreii au inceput să controleze o parte importantă a activității economice din principate. Datorita clasei politice romanesti plina de naravuri bizantine si corupte, după revoluţia de la 1848, cei mai mulţi arendaşi de moşii erau evrei, iar la sfârşitul secolului XIX se organizaseră deja în mari trusturi arendăşeşti, punând mâna pe furniturile publice, pe perceperea accizelor şi a comerţului de bancă, îşi întăriseră hegemonia în comerţul cu amănuntul şi debutaseră în comerţul mare şi în industrie.La Iaşi, în 1839, existau 627 breslaşi români, pentru ca în 1909 să mai fie doar 71, în schimb existau acum 556 de breslaşi evrei.


- Si in agricultura, ca arendasi, evreii stapaneau suprafete imense. Motivele pentru care boierimea autohtonă şi-a arendat moşiile către evrei? Pai, fuga de muncă şi de răspundere, luxul nemăsurat, obiceiul de a sta în străinătate şi de a petrece, decadenţa moravurilor etc. Toate acestea necesitau sume mari de bani, puse la dispoziţie de evreul cămătar care obţinea arenda cu toate privilegiile acordate boierului. La 1904 trustul arendasesc al fraţilor Fischer: Marcu zis Mochi, Kalman, Froim, Schoel şi Avram stăpânea şi exploata la sânge 237.863 ha pământ arabil, iazuri, păşuni, alcătuind o feudă cu 79 de comune rurale,adica aproximativ 75% din terenul arabil al Moldovei,botezată “Fischerland”, pe teritoriul căreia circula moneda Fischerilor, şi nu moneda naţională. Până şi pentru a-şi adapă vitele la iaz, ca şi pentru lut, ţăranii plăteau taxă evreilor Fischer. La începutul anului 1907, în România Mică arendaşii evrei atingeau cifra de 915, având o suprafaţă arendată de 1.113.147 ha, în afara pădurilor !


- Analiza făcută de Mihai Eminescu tocmelilor agricole stabileşte că dobânzile percepute de arendaşi începeau cu 90%, cele mai ridicate fiind până acolo încât unii boieri au arendat evreilor până şi bisericile de pe moşiile lor, astfel încât preoţii şi enoriaşii, spre a putea organiza şi participa la slujbele religioase, la botezuri, la cununii şi înmormântări, trebuiau să plătească arendaşului evreu o taxă suplimentară. Bineînţeles că si lumânările se cumpărau de la prăvăliile arendaşului la preţul celor din ceară, ele fiind confecţionate din puţina ceară şi multă osânză.


Va urma...

3 comentarii:

  1. Toate au un motiv, nu? Mana prea lacoma sfarseste prin a fi taiata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti recomand cartea "Razboiul nevazut al evreilor sionisti cu romanii" de Cornel Dan Niculae (e cam greu de gasit ce-i drept .. oare de ce) ... poate ca ai citit-o, poate nu (si atunci iti spun ca e musai sa o citesti) ... dar e terifianta ... asta, apropos de ce ai scris aici.
    Cu stima
    D.

    P.S.
    off-topic: ma bucur ca ai reusit sa "reinvii" blogul

    RăspundețiȘtergere
  3. De-acord cu Anonim, poate fi citita/downloadata de pe http://bisericasecreta.files.wordpress.com/2009/06/dosare-secrete-privind-razboiul-nevazut-al-evreilor-sionisti-cu-romanii.pdf

    RăspundețiȘtergere